Hier(na) wordt uitgelegd wat de bouwfasering inhoudt en hoe die wordt weergegeven. Bouwfasering maakt echter meestal onderdeel uit van een Bouwhistorische inventarisatie, opname of ontleding en staat dus niet op zichzelf.
Uit de onderzoeksresultaten van een opname of ontleding komt vrijwel altijd een waarschijnlijke bouwfasering naar voren. Dit is afhankelijk van de bruikbaarheid en dateerbaarheid van (onderdelen in) het onderzochte gebouw of object. Bij een inventarisatie of quick scan is een bouwfasering lastiger te bepalen en kan hier vaak slechts op hoofdlijnen iets zinnigs over worden gezegd.
Evenwel is ook een globale bouwfasering interessant voor een eigenaar en is het indicatief voor het vaak roerige verleden van een ouder gebouw. Het kan bijvoorbeeld ook grotere veranderingen binnen één bouwblok aangeven door de bouwfaseringen van verschillende panden binnen een bouwblok naast elkaar te leggen.
De bouwfasering wordt in het onderzoeksrapport door middel van tekst en tekeningen beargumenteerd. In de tekeningen worden de verschillende bouwfasen vaak per eeuw met een verschillende kleur aangegeven. (zie voorbeeld)